Seboreik dermatit bebeklikten ileri yaşa kadar her yaş grubunda oldukça sık görülen bir deri hastalığıdır. Seboreik egzama, yağlı egzama, hatta bebeklerin kafa derisinde görülen şeklinde de konak olarak da adlandırılır. Bazı kişiler bu egzama tipine daha yatkın olmakla beraber ailesel bir yatkınlık da sıklıkla gözlemlenir. Özellikle kafa derisi, alın, burun ve ağız kenarları, kulak içi ve çevresi ile sırt ve göğüs orta hat gibi cildin daha yağlı olduğu deri bölgelerinde tutulum izlenir. Bulguları genellikle hafif kızarıklık, ince sarı kepeklenme ve kaşıntı şeklindedir.
Seboreik dermatit çoğu zaman ataklarla seyreden ve zaman zaman kendiliğinden tamamen düzelmenin de izlendiği bir hastalık olmakla beraber bazı ilaçlar ve özellikle bağışıklığı düşüren kronik hastalıklarla, sinir sistemi hastalıkları daha dirençli bir egzama tablosuna yol açabilmektedir.
Bu yazıda bahsedeceğim bazı basit önlemler ve günlük rutin uygulamalarla semptomlar kontrol altına alınabilir.
Öncelikle hava değişikliği, mental ve fiziksel stres gibi durumlar hastalık alevlenmesine yol açabilir. Böyle zamanlarda rutin saç ve deri bakımına dikkat etmenin yanı sıra kısa süreli ilaç kullanımları gerekebilir.
Çinko pritiyon, selenyum sülfid, ardıç katranı, salisilik asit veya ketakonazol içeren şampuanlar özellikle saçlı deri semptomlarını kontrol altında tutabilmek için oldukça etkilidir. Bu şampuanları haftada 2-3 kez, saçlı deride 5 dakika bekleterek kullanmak önerilir. Saç uçları için diplere gelmeyecek şekilde saç kremi kullanılabilir. Sonrasında saçları ıslak ve havasız bırakmamak gerekir. Bu içerikteki şampuanlara uzun süreli kullanımda direnç gelişebilir, o yüzden doktorunuzun önereceği bir kaç çeşit şampuan, kutuları bittikçe değiştirerek kullanılabilir. Bu içerikler yüz ve vücut gibi diğer tutulum alanlarında da aynı şekilde kulanılabilir.
Kabuklanmaların yoğun olduğu dönemlerde hem kabukları yumuşatıp hassasça kaldırmak hem de bölgeyi yatıştırmak amaçlı zeytin yağı, etkilenen bölgelere sürülebilir. Özellikle bebeklerde konak durumunda bu yöntem oldukça faydalıdır.
Cildin düzenli olarak ılık su ve hassas bir temizleyici ile yıkanması sonrasında nemlendirilmesi önemlidir. Saç için şekillendirici ürünler saçlı derinin hava almasını bozarak egzamayı tetikleyebilir, ayrıca alkol içeren temizleyiciler ve traş losyonları da egzamada alevlenmeye yol açabilir. Traş sonrası da özellikle nemlendirici kullanımına özen göstermek, eğer uzun sakal varsa sakalları da bahsi geçen özellikteki şampuanlarda haftada 2-3 kez yıkamak gereklidir.
Bunlara rağmen semptomlar kontrol altına alınamıyor ve kişinen yaşam kalitesini bozuyorsa medikal tedavi için bir dermatoloji hekimine başvurmak gerekir. Bu hastalığın çoğunlukla bir seferlik olup geçecek bir rahatsızlık olmadığını, ara ara alevlenebileceğini bilerek doktorunuza mutlaka idamede kullanabileceğiniz ilaçları ve ürünleri danışınız. Sağlıkla kalın...