Bahar döneminde çocuklarda sık gördüğümüz döküntülü hastalıklardan biri olan El Ayak Ağız Hastalığı, değişken seyri sebebiyle tanıda sıklıkla atlanabilen, genellikle iyi seyirli viral bir enfeksiyondur.
Hastalık avuç içi, ayak tabanı ve ağız çevresinde bazen dokunmakla ağrı, bazen de kaşıntının eşlik edebildiği toplu iğne başı büyüklüğünde su kabarcığı tarzında döküntüler ile seyreder.
Bu döküntüler 3-5 adet kadar az olabileceği gibi kollara ve bacaklara yayılacak kadar fazla sayıda da olabilir. Deri lezyonlarına ek olarak bazen ağız içi ve boğazda çıkabilen aftlar hastanın yemek yemesini zorlaştırabilmektedir. Yine ağızda olabildiği gibi makat çevresinde de benzer döküntüler oluşabilir.
Bu hastalık 2-10 yaş arası çocuklarda erişkinlere göre daha sık görülür, bulaştırıcılığı da yüksektir. Bulaş lezyonlara direk temas, öksürük, hapşırık veya ortak kaşık bardak vs kullanımı sonucu tükürükle temas ile gerçekleşir.
Döküntülerden önce kısa sürekli hafif ateş, boğaz ağrısı gibi soğuk algınlığı benzeri semptomlar oluşur. Bunun düzelmesini takiben döküntü ortaya çıktığı için çoğu zaman ikisi farklı hastalıklar olarak algılanır. Çoğu hastada el ve ayak tırnak kökleri de etkilenmekte ve tırnak üretimi kısa süreliğine duraksamaktadır. Bu da hastalıktan ortalama 1-2 ay sonra tırnaklarda beliren bir yatay çizgi şeklinde bozukluk veya ileri vakalarda tırnağın düşmesi şeklinde bir klinik durum ortaya çıkarır.
Bu durum özellikle aileler için oldukça endişe verici olsa da tedavisiz düzelmektedir.
Hastalık ağır seyrettiği vakalarda, özellikle de ileri yaşlarda, akciğer tutulumu da yapabilmesi açısından özel izlem gerektirir.
Bunun dışında çocukluk döneminde çoğunlukla sadece semptomları rahatlatmaya yönelik birtakım tedavilerle kolaylıkla atlatılabilmektedir.
Döküntülü hastalıklarda takip ve tedavi için dermatoloğunuza başvurmayı ihmal etmeyin.