Siğiller Human Papilloma Virus (HPV) adı verilen bir virüsün bulaşması sonucu oluşan deriden kabarık lezyonlardır.
HPV’nin 100’den farklı tipi olup bazı tipler belli hastalıklarla ilişkilendirilmiştir.
Bunların da en önemlisi kanserojen etkilerinin olduğu bildirilen tipleridir. Özellikle kadınlardaki rahim ağzı kanserinin en sık sebebi HPV enfeksiyonu iken, her iki cinste bazı tiplere bağlı deri kanserleri de bildirilmiştir. Dolayısıyla HPV enfeksiyonunda tedaviden daha önemli olan şey korunmaktır.
Hastalık kişiden kişiye direkt temas veya daha nadir olarak enfekte bir yüzeyle temas sonucu gelişebilir. Burada önemli olan temas süresi, maruz kalınan virüs miktarı, kişinin bağışıklık durumu ve temas eden bölgedeki deri bütünlüğünün sağlam veya bozuk olmasıdır.
HPV yalnızca derinin epidermis denilen en üst tabakasını veya ağız içi, genital bölge gibi ıslak deri yani mukoza bölgelerini enfekte edebilir. Herhangi bir iç organ tutulumu yapmaz.
HPV’ye bağlı lezyonlar genellikle deri renginde veya birkaç ton daha koyu renkte, deriden kabarık, karnabahar görünümünde lezyonlardır.
Yüzde yaygın, yüzeyi düz, dairesel milimetrik plaklar, ayak tabanında da basıya bağlı yüzeyden kabarık olmayan yaygın mozaik paternde lezyonlar da izlenebilir. Lezyonlar nemli, kapalı ortamda daha kolay yayılabildiği gibi kaşıma, koparma, kesme, sürtünme gibi yollarla da yayılabilir.
Hastalığın bulaşmasını veya bulaştığı durumda da yayılmasını engellemek için:
1. Tırnak makası, makyaj malzemeleri, iç çamaşırı, çorap, ayakkabı, terlik, mayo gibi eşyalar kişiye özel olmalı, temiz olarak kullanılmalı, hastalık varlığı durumunda sık sık dezenfekte edilmelidir.
2. Havuz, hamam, ortak banyo gibi alanlarda nemli zeminlere terliksiz basmamak, oturulacaksa bir havlu sermek gerekir.
3. Genital lezyon varlığında epilasyon yapılacaksa jilet, ağda, tüy dökücü krem veya epilatör gibi deri bütünlüğünü bozacak uygulamalardan uzak durulup, lezyonlar iyileşene kadar kılların bir makasla kısaltılması uygun olacaktır.
4. Genital lezyonlar sıklıkla cinsel yolla bulaştığı için şüpheli durumlarda mutlaka kondom kullanılmalıdır.
5. El tırnaklarının yanlarında çıkan derileri koparmanın kesmenin, ellerde kuruluğa veya alerjilere bağlı oluşan egzamaların bu bölgedeki deri bütünlüğünü bozması ve elimizle temas ettiğimiz her şeyden HPV bulaş riskini arttırması sebebiyle deri bakımı çok önemlidir.
6. Hem bulaşı azaltmak hem de bulaş halinde yayılımı azaltıp iyileşmeyi hızlandırmak için bağışıklık sisteminin kuvvetli olması gerekir. Bu amaçla iyi beslenilmeli, iyi uyunmalı, stresten uzak durulmalıdır.
7. Lezyon varlığı halinde yayılımı engellemek için lezyon koparılmamalı, kesilmemeli, o bölgeye mümkün olduğunca sürtünülmemeli, en kısa sürede tedavi için bir Dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır.
8. HPV’nin özellikle kanserojen tiplerinden korunmanın en önemli basamağı aşıdır. Piyasada farklı HPV türlerine karşı bağışıklık sağlayan kombine aşılar mevcut olup, burada önemli olan mikrop bulaşmadan önce aşı olmaktır. Bu nedenle cinsiyet fark etmeksizin 10-12 yaşlarında çocukların aşılanması önerilmektedir. Mikropla karşılaşmamış bireylerde daha ileriki yaşlarda da aşı uygulaması aynı şekilde koruyuculuk sağlamaktadır.
Hastalık bölgesine göre kremle veya yüzeyel uygulanan solüsyonlarla tedavi mümkün olabildiği gibi, özellikle genital bölge ve ayak tabanı gibi hastalığın kolay yayılabildiği bölgelerde sıvı azotla dondurma veya koter, lazer gibi cihazlarla lezyonu yakma şeklinde tedaviler mümkündür. Kadınlarda genital lezyon durumunda Dermatolog muayenesine ek olarak mutlaka bir de Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı muayenesi, cinsiyet fark etmeksizin makat bölgesinde yerleşen lezyonlarda da yine Dermatoloji uzmanına ve ek olarak mutlaka bir Genel Cerrahi uzmanına muayene olmak önemlidir.