Kış aylarında cildimizle ilgili bizi en çok zorlayan durumlardan biri de kuruluk. Bezen ne sürerseniz sürün yetmiyor gibi geliyor ve kendinizi yağlanırken buluyor musunuz? Bu durumda belki de uygun ürün kullanmıyor olabilirsiniz. Her nemlendirici içeriğine göre farklı etkilere sahiptir. İhtiyaca hizmet edecek doğru ürünü seçmek her zaman daha etkili sonuçlar elde etmemizi sağlar. Şimdi gelin bu içerikleri etki mekanizmalarına göre gruplandırarak inceleyelim.
Oklüzifler: Bu grup nemlendiricilerin klasik örneği vazelin olarak bildiğimiz petrolatumdur. Dimetikon, zeytin yağı, hindistan cevizi yağı gibi bitkisel yağlar, lanolin gibi hayvansal yağlar ve seramidler de bu grup nemlendiricilerin aktif içeriklerindendir. Bunlar cilt üzerinde sıvı geçirmez bir bariyer oluşturarark cildin üst katmanından su kaybını neredeyse %99 oranında önlerler. Özellikle sık ıslandığı için ya da kimyasallara maruz kalarak bariyeri bozulduğu için nem kaybı yaşayan ve kuruyan ciltlerde bu tip nemlendiriciler hem nem kaybını önlemek hem de dış etkenlere karşı cildi korumak için oldukça başarılıdır.
Hümektanlar: Hümektanlar suyu kendine çeken ve hapseden içeriklerdir. Bunlar temelde alfa-hidroksi asit (AHA) ve üredir. Özellikle havada nem oranı %50 ve üzeri seviyelerde olduğunda bu moleküller suyu kendine çekerek ciltte tutar. Ancak kuru havalarda aksine cildin alt katmanlarından suyu yüzeye çekeceği ve ciltten nem kaybına yol açabileceği için oklüzif özellikte bir nemlendirici ile kombine kullanılması önerilir. Gliserin, propilen glikol, sorbitol, hyaluronik asit diğer hümektanlardır.
Genellikle piyasadaki nemlendiricilerde bu aktif içerikler farklı formülasyonlarda kombine olarak bulunur. Kremler daha çok oklüzif içeriklerden oluşurken, losyonlar daha çok hümektan madde içerir. Emülsiyon kavramı ise normal şartlarda birbirine karışmayan içerikleri tek bir fazda birleştirebilmek için genellikle stearik asitin kullanıldığı ürünlerdir.
Kuru ciltlerde shea yağı, seramid gibi yoğun oklüzif içeriklerle gliserin gibi bir hümektanın bir arada olduğu yoğun formda bir krem kullanılması nemin cilde hapsedilmesini sağlar. Hümektanlardan üre de cildin üst tabakasında biriken ölü keratin dokusunun atılmasını böylece kuru ciltlerde cilt bariyerinin işlevinin iyileşmesini sağlamada oldukça etkili bir içeriktir. Ölü keratin dokusu olması gereken kalınlığa indirgendiğinde kremlerdeki su tutan aktif içeriklerin de derinin daha alt tabakalarına nüfuz etmesi kolay olur. Yağ gibi tek başına oklüzif bir içerik nemsiz bir ciltte su tutmayacağı için işe yaramayacaktır.
Yağlı ciltlerde daha hafif formda yağsız, jel bazlı nemlendiriciler tercih edilmelidir. Burada hyaluronik asit ve gliserin gibi daha hümektan ağırlıklı nemlendiriciler ciltte gözenekleri tıkamadan kolaylıkla emilip, yağ -nem dengesini sağlayacaktır.
Karma ciltlerde yine hafif formda yağsız nemlendiriciler tercih edilirken burda biraz daha hümektan ve oklüzif ajan kombinasyonuna yönelmek gerekir. Örneğin gliserin ve dimetikon kombinasyonu gözenekleri tıkamadan karma ciltlerde nem sağlayabilecek iyi bir kombinasyondur.
Hassas ciltlerde sık tekrarlayan allerjik veye irritan reaksiyonlar sebebiyle cilt bariyeri daha çabuk bozulabilmekte ve buna bağlı kuruluk da sık oluşmaktadır. Bu tip ciltlerde nemlendirici seçiminde ürünün mümkün olduğunca katkısız ve kokusuz olmasına ve ayrıca aloe vera veya papatya özü gibi yatıştırıcı ajanları da içermesine dikkat edilmelidir.
Olgun ciltler ise gençlere göre daha kuru ve incedir. Bu grupta nemlendiricilerin bir miktar retinol veya peptid içermesi cilt dokusunun iyileştirilesi ve ince kırışıklıkların tedavisi için faydalı olacaktır. Bu ciltlerde de yine kuru ciltler gibi yoğun formdaki kremler ve oklüzif içeriklerin ön planda olduğu nemlendiriciler tercih edilmelidir.
Cilt tipine uygun nemlendirici seçimi cildin nemli, sağlıklı ve dengede olması için hem dermatolojik hastalığı olan bireyler hem de sağlıklı bireyler için oldukça önemlidir. Unutmamalıyız ki iyi bir yağ-nem dengesi cilt bariyerinin fonksiyonlarını sorunsuz şekilde yerine getirmesi ve cilt hastalıklarının önlenmesi için vazgeçilmezdir.