Bornova Belediyesi Nevzat Kavalar Kültür Merkezi’nde gerçekleşen seminerde, uzman ve akademisyenler tarafından “Kent Konseyi Nedir?” ve “Katılımcılıkta Yurtdışı Örnekleri” konulu sunumlar yapıldı. Akademisyen Doğan Baran Mengüş tarafından yapılan sunumda, Dünya’da ve Türkiye’de kent konseylerinin tarihçesi, kanuni dayanakları, yapısı ve kuruluş süreçleri hakkında detaylı bilgiler verildi.
Kent Konseyinin önemi ve yapısı
Doğan Baran Mengüş, kent konseylerinin yerel yönetimlerdeki önemine değinerek, muhtarların bu süreçteki rollerini ve konseylerdeki konumlarını açıkladı. Sunumda, kent konseylerinin şeffaf ve katılımcı bir yönetim anlayışının sağlanmasındaki rolü vurgulandı.Katılımcılıkta yurtdışı örnekleriProje Uzmanı Kemal Gülpınar tarafından yapılan “Katılımcılıkta Yurtdışı Örnekleri” sunumda ise Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika’daki katılımcı mekanizmalar incelendi. Gülpınar, bu mekanizmaların Türkiye’ye nasıl uygulanabileceği konusunda bilgi verdi ve yurt dışındaki mahalle/semt meclisleri, çoklu risk yönetimi ve yoksullukla mücadele konularında örnekler sundu.
Başkan Eşki’den Muhtarlara ÇağrıBornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, muhtarların kent konseyi sürecine dahil olmasının önemine dikkat çekti. Başkan Eşki, “Kent konseyleri, yerel yönetimlerde katılımcı demokrasiyi güçlendirmenin en önemli araçlarından biridir. Muhtarlarımızın bu süreçte aktif rol alması, hem mahallelerimizin ihtiyaçlarını daha iyi anlamamıza hem de çözümlerimizi daha etkili bir şekilde hayata geçirmemize yardımcı olacaktır” dedi.