Botoks Uygulaması
Sedef Demirer

Sedef Demirer

Doktor

Botoks Uygulaması

27 Ocak 2023 - 13:55

Merhaba, ben dermatoloji uzmanı Dr. Sedef Demirer. Bundan böyle bu köşede sizlerle bazı dermatolojik hastalıklar, sağlıklı yaşama dair güncel bilgiler, sağlıklı bir cilt için gerekenler ve çok merak edilen dermokozmetik uygulamalarla ilgili bilgiler paylaşıyor olacağım. 

Yorumlarınız doğrultusunda istenilen konulara da öncelik vermeye çalışacağım. 

İlk yazıma en sık yaptığımız, en çok bilinen ama yine de en çok tereddüt edilen botoks uygulamasıyla başlayacağım. 

Botoks uygulamasında kullanılan madde her ne kadar botulinum toksini olarak adlandırılsa da aslında Clostridiumbotulinum bakterisinden laboratuar ortamında elde edilip, çok iyi saflaştırılarak ilaç haline getirilmiştir. 

Bu ilaç, uygulandığı bölgede, sinir uçlarından kasa sinyal iletimini engelleyerek, kasın geçici olarak gevşemesini sağlamaktadır. 

1980 yılında ilk kez şaşılık tedavisinde kullanılmaya başlanan bu ilacın göz çevresindeki kırışıklıkları tedavi ettiği gözlenince 2002 yılında FDA tarafından kaş arası kırışıklıklarının tedavisi için onay almıştır. 

Günümüzde de birçok alanda farklı hastalıkların tedavisi için başarıyla kullanılmaktadır. İstemsiz kas kasılmasıyla seyreden nörolojik hastalıklar, yüz felci, migren, diş gıcırdatma, obezite, bölgesel aşırı terleme hatta ciltte aşırı yağlanma ve akne bunlardan sadece birkaçıdır.

Kozmetik alanda botoks özellikle üst yüz için kullanılan en etkili antiaging yöntemlerinden biridir. Botoksun etkisi ortalama 3. günde başlar, 2 haftada oturur ve 4 ayda sonlanır. Bu süre boyunca kişiler mimik kaslarını daha az kullanma alışkanlığı edindiğinden bazılarında etki 4 aydan uzun sürebilmektedir. 

Diğer yandan B12 vitamini, antioksidanlar, ağrı kesici veya kas gevşetici ilaçları yoğun kullanmak, düzenli olarak fazla sıcağa maruz kalmak, yoğun spor faaliyetleri ve uygulama alanına masaj ilacın etki süresini kısaltacaktır. 

Temel olarak üst yüzde kaş arası, alın ve göz çevresine uygulama yapılıyor olsa da, göz altı, burun sırtı, dudak üstü, çene ucu, yanaklar ve boyunda da belli kas hareketleriyle oluşan çizgilere botoks uygulaması yapılabilmektedir. 

Botoks uygulamasına alın ve göz çevresinde dinlenme halinde sabit kırışıklıklar henüz görülmeden başlamakta fayda vardır. 

İşlem düzenli aralıklarla uygulandığında bu kırışıklıkların oluşumu ertelenirken, mevcut ince çizgilerde de zamanla iyileşme gözlenir. 

Yani uygulamanın aslında tedavi edici etkinliği vardır. Bir kere botoks yaptırınca hep devam etmek gerekmez, devam etmek isterseniz en erken 4 ay sonra olmak kaydıyla yaptırabilirsiniz. 

Yaptırmayınca eski halinden daha kötü olduğu söylemi de doğru değildir.

Botoks da diğer tüm ilaçlar gibi zamanla vücuttan atılır ve geriye bir şey kalmaz. 

Uygulama doğru ürünle, doğru kasa, doğru miktarda ve doğru kişi tarafından yapıldığında çok güvenlidir ve istenmeyen yapay bir görüntü oluşmaz. Burada bahsettiğim her madde oldukça önemli.

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı 3 ürün vardır; Allergan Botox, Dysport ve yakın zamanda ruhsat alan Nabota. Bunlar dışındaki ürünler denetlenmemekte ve istenmeyen ciddi yan etkiler görülebilmektedir. 

Mimik kasları oldukça küçük kaslardır, bu noktada doktorun uygulama bölgesine dair iyi anatomi bilgisi olması gerekmektedir. Yanlış kasa, yanlış dozda uygulama kolaylıkla istenmeyen bir görüntüye neden olabilir. 

Bu en popüler medikal estetik uygulamanın önemli noktalarına böylelikle değindikten sonra, bir sonraki yazımda biraz daha işin özüne dönüp cilt bakım rutinlerinden bahsediyor olacağım. Sağlıcakla kalın.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar