Çoğumuz, gözlerimizde meydana gelen bazı değişiklikleri veya rahatsızlıkları yorgunluğa, yaşlanmaya ya da geçici sağlık sorunlarına bağlarız. Oysa bazı belirtilerin, önemli sağlık sorunlarının habercisi olabileceğine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, gözlerimizdeki bu sinyalleri ve hangi durumlarda harekete geçmemiz gerektiğini şöyle açıkladı:
HANGİ SORUN NEYE İŞARET?
Gözlerde meydana gelen bazı değişiklikler de altta yatan ciddi sağlık sorunlarının erken belirtileri olabilir.Göz beyazında sararma: Bu durum genellikle karaciğer sorunlarının belirtisidir. Hepatit, safra taşı veya karaciğer sirozu gibi ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir.Göz altı morlukları: Genellikle yorgunluk ve uykusuzlukla ilişkilendirilse de, demir eksikliği anemisi gibi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir.Göz kuruluğu: Sürekli kuruluk hissi, göz kuruluğu ile giden Sjogren sendromu dediğimiz otoimmün hastalıkların belirtisi olabilir. Yaşlanma, hormonal değişiklikler ve ekran başında uzun süre vakit geçirmek de bu durumu tetikleyebilir.Ani görme kaybı veya bulanık görme: Bu belirtiler retina dekolmanı, optik nörit, migren atakları veya inme gibi acil tıbbi müdahale gerektiren durumların işareti olabilir.Gözlerde kanlanma: Basit bir tahrişin sonucu gelişebileceği gibi, glokom, hipertansiyon veya diyabet gibi sistemik hastalıkların da belirtisi olabilir.GÖZ KAPAĞI DÜŞÜKLÜĞÜ
Göz kapağı düşüklüğü, tıbbi adıyla pitoz genellikle yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak kabul edilir. Ancak, bu durum sadece estetik bir sorun olmayabilir; altında yatan ciddi sağlık sorunlarının işareti de olabilir. Şiddetli olgularda görme yetisini de etkileyebilir.Yaşlanma: Yaş ilerledikçe göz kapağını kaldıran kaslar bu süreçten etkilenir ve göz kapağı düşebilir. Bu doğal yaşlanma süreci genellikle iki taraflı ve simetrik olarak gerçekleşir.